martes, 17 de mayo de 2016

Reseña en PUNT AVUI

CULTURA

PASSEJADES / VIATGES

 

MARTA MONEDERO

Petits retalls de realitats



    Dos llibres de llocs, segurament més que de viatges. Dos llibres lleugers, descriptius, divertits i originals, signats per dues autores que afinen força quan expliquen la realitat que les envolta. Tant Caminar Barcelona, de Patrícia Gabancho, com Geografías íntimas, d'Ana Briongos, són fruit de la curiositat de dues autores de llarga trajectòria amb una mirada pròpia sobre els detalls. Dues autores que enquadren i retallen el món des d'una òptica generosa, allunyada dels prejudicis. Dues autores que no acostumen a anar pels camins marcats perquè entenen que observar amb atenció i conèixer noves rutes és una de les millors activitats a les quals dedicar-hi temps. Tant li fa si són passejades per la ciutat on vivim, com les que fa Gabancho, o una selecció de textos recollits en els 47 anys com a viatgera en el cas de Briongos. L'esperit i l'interès coincideixen. Ambdues conviden a trepitjar llocs en dos llibres de redescobriments que fan de bon llegir.
Caminar Barcelona gira entorn de l'ofici de Gabancho per tornar a l'essència d'un fet tant bàsic com fer 21 passejades per Barcelona i mirar-les de forma diferent. Amb habilitat, ens revela detalls i històries sobre una de les ciutats de quès'han escrit més guies al món. Barcelona està de moda. Potser massa i tot. Però quan sembla que no podem treure-li més suc, arriba Gabancho i ens n'ensenya un angle renovat, ens en descobreix nous racons i se'ns ofereix d'acompanyant. L'escriptora convida a agafar el seu llibre per passejar de forma assequible, les rutes van d'una parada de metro a una altra, sense treure el fetge per la boca i sense quedar-se en el centre conegut.
Caminar Barcelona és, doncs, un llibre de referència que ens ajuda a entendre com s'ha construït i com batega la ciutat: l'urbanisme, la vegetació, l'arquitectura, la memòria i la història. No busca els monuments més coneguts sinó que cerca l'insòlit en una guia fidel al recorregut, que també aporta mapes útils i entenedors, i recomanacions per no morir en l'intent d'arribar al final de cada passejada. Runners de la ciutat, ja podeu canviar d'esport i desempallegar-vos de la roba llampant!
Si Gabancho traça pinzellades pròpies sobre Barcelona, Briongos dibuixa un personal mapamundi a Geografías íntimas, un divertiment de maduresa, amb un format que recorda Contact, de la gal·lesa Jan Morris, i que consta de trenta-cinc relats curts sobre espais tan distants com Calcuta, Isfahan, Casablanca, Venècia, Santa Fe o la Vila Olímpica, on viu. Aquests retalls de viatges que componen les geografies privades de Briongos conserven el to humà, càlid, lluminós i gairebé domèstic que sovint amara la seva bibliografia (Un invierno en Kandahar Negro sobre negro...) Uns retalls de memòries que, sense desmerèixer les descripcions, agafen especial volada quan narren sensacions, sabors, estats d'ànims i els personatges. I és que Briongos és tota una mestra a l'hora de fer coneixences úniques!
Geografías íntimas es llegeix d'una tirada. Potser sembla un llibre fàcil però se n'ha de saber, d'escriure i de la vida, per destil·lar la visió singular de veure el món que domina aquest atles intransferible que afegeix il·lustracions d'Àlex Ferrer.
Caminar Barcelona
Patrícia Gabancho
Editorial: Columna
Barcelona, 2016
Pàgines: 352
Preu: 17,90 euros
geografías íntimas
Ana M. Briongos
Il·lustracions:Àlex Ferrer
Editorial:
 Laertes
Barcelona, 2015
Pàgines: 165
Preu: 14 euros

No hay comentarios: